Η ζωή στα σπήλαια

Η ζωή στα σπήλαια

Σπήλαιο στην ακτή δυτικά του Αστακού κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου


Σπήλαιο στην ακτή δυτικά του Αστακού κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου
(Μέρος 1ο) (26-01-2014) 10 π.μ. (θα επαναληφθεί η επίσκεψη γιατί δεν ήταν δυνατή η επίσκεψη στην επάνω είσοδο του σπηλαίου λόγω του ότι υπάρχει ένα κομμάτι 6 μέτρα που απαιτεί αναρριχητικό εξοπλισμό που δεν είχα μαζί μου)
Βρίσκεται 5 χλμ. Δυτικά του Αστακού, σε απόσταση 500μ. από τη θάλασσα και σε υψόμετρο 185 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για καρστικό σπήλαιο ύψους 30μ., με θολωτή οροφή και διάφορα κλιμακωτά επίπεδα. Εξαιτίας των λαθρανασκαφών, τις οποίες υπέστη κατά καιρούς, σήμερα στερείται επιχώσεων. Παλαιότερη επιφανειακή περισυλλογή ευρημάτων του σπηλαίου έφερε στο φως ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου και της πρώιμης εποχής Χαλκού (2800-1100 π.Χ.) καθώς και πληθώρα οστράκων και τεμαχίων ειδωλίων των Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων.
Στο σπήλαιο βρέθηκαν κεραμικά, ανθρώπινα οστά (δύο ακέραια και ένα συντετριμμένο κρανίο) και μικροαντικείμενα. Από τα ανθρώπινα οστά βγαίνει το συμπέρασμα ότι μέσα στο σπήλαιο γίνονταν ταφές. Παρόμοιες ταφές έχουν βρεθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Χρησίμευε ως κατοικία ή ως τόπος λατρείας.
Η θέση του σπηλαίου:
Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου. Στις προθήκες της πρώτης αίθουσας εκτίθενται ευρήματα της Νεολιθικής εποχής από το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στον Αστακό.
Υπάρχουν θραύσματα κεραμικών διάσπαρτα σε όλη την επικλινή περιοχή μπροστά από το σπήλαιο όπως και οστά μεγάλων ζώων.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.